sladká tečka z ciziny

Jahodové tiramisu

14. 6. 2019

Kávové tiramisu je klasika, ale přiznávám, že mi k srdci zas tak moc nepřirostla – nemám asi vyvinutý smysl pro kombinaci kávy a nakyslé chuti krému. O to víc mě baví ovocné variace. Třeba jahodové tiramisu je u nás doma symbolem začátku léta.

Pokud uděláte jahodové tiramisu do skleniček, nemusíte se stresovat, jestli bude držet pohromadě. Já osobně ale tiramisu ráda dělám i do ploché (třeba zapékací) mísy – a to vám po ztuhnutí musí pěkně držet, protože jinak by nešlo úhledně krájet. V tomto případě doporučuji nepřehnat to s poléváním piškotů (množství, které uvádím, v pohodě stačí). Díky tomu piškoty přes noc mají šanci nasát tekutinu z krému a ten se pěkně zpevní.

Můžete se samozřejmě vyřádit, v tomto případě se fantazii meze nekladou. Já například jahodové tiramisu ráda ozvláštňuji čerstvou mátou, ale rozumím, že to není kombinace pro zaryté konzervativce! Meduňka je se svou nenápadnou citronovou chutí přece jen nenápadnější… Ale to už nechám na vás!

 

Suroviny:

250 g cukrářských piškotů
60 ml portského (nebo pomerančového džusu)
250 g mascarpone
150 g zakysané smetany
60 g krupicového cukru
200 g smetany ke šlehání
400 g jahod

Postup:

Na dno sklenic nebo do misky naskládejte polovinu piškotů. Pokropte je polovinou portského (nebo džusu…).

Mascarpone smíchejte se zakysanou smetanou a dvěma lžícemi cukru. Pak ušlehejte šlehačku a opatrně ji do krému vmíchejte.

Jahody očistěte a větší část rozmačkejte vidličkou se lžící cukru, pár pěkných si odložte na ozdobu.

Na piškoty nalijte vrstvu krému, na ni rozetřete rozmačkané jahody, pokračute piškoty a opět je pokapejte portským. Pak na ně nalijte druhou část krému a ozdobte jahodami. Zakryjte potravinovou fólií a nechte přes noc ztuhnout v chladničce.

TIP: Příroda je největší gurmán, všimli jste si? Dost často nechává ve stejném období dozrávat lahůdky, které k sobě skvěle ladí – v našem současném období kromě jahod třeba taky bezinky nebo rebarboru. Rebarboru můžete do tohoto tisamisu skvěle zakomponovat pokud ji povaříte s cukrem, a bezová šťáva může fungovat jako dokonale ladící přeliv na talířek!

 

Komentáře

Mohlo by se vám líbit