sladká tečka z ciziny

Cantuccini

22. 11. 2019

Cantuccini nejsou žádné vánoční cukroví, to dá rozum… a proč to sem píšu? No protože když upečete cukroví, dobré vychování velí zobnout si jeden kontrolní kousek a zbytek pečlivě uskladnit až do Štědrého dne a ani se ho nedotknout. Poslání cantuccin je zcela opačné: jsou to ideální sušenky ke kafi. A proto je dobré si je upéct týden před začátkem adventu, ať jste vyzbrojeni na vyčerpané návraty z předvánočního města! Nutností je pěkná plechová krabice k ukládání.

Pokud si občas zajedete do Itálie, zvlášť tedy do kouzelného Toskánska, sušenky cantuccini určitě znáte z výloh tamních pekáren a cukráren. Dlouho jsem ale při objevování italských sladkostí dávala přednost šťavnatějším kouskům – tyto sušenky mi přišly na pohled nějak moc suché… (ano, byla to úvaha podobná Trautenberkově okřídlené větě: „To kyselo je moc kyselý.“ – „Ty sušenky jsou moc suchý.“)

Teprve když jsem se dozvěděla, že cantuccini jsou vlastně mandlové suchárky, které se namáčejí v kávě nebo v dezertním víně, pochopila jsem, jaký poklad jsem dlouho přehlížela!

 

Suroviny na 1 plech:

250 g hladké mouky a trochu na vál
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
špetka soli
130 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr s pravou vanilkou
2 vejce
1 lžička jemně strouhané citronové kůry
2 lžíce likéru Amaretto nebo dezertního vína (viz tip)
150–200 g celých neloupaných mandlí
50 g rozinek, kandovaných višní či brusinek

 

Postup:

Troubu zahřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Mouku prosejte s kypřicím práškem a smíchejte se solí a oběma cukry. Udělejte v ní důlek, vyklepněte do něj vejce, přidejte kůru z citronu a amaretto či víno. Zpracujte vařečkou, prsty nebo v robotu, a jakmile se suroviny spojí, propracujte těsto ručně na válu poprášeném moukou na vláčné nelepivé těsto. Nakonec do něj zapracujte mandle a sušené ovoce.

Z těsta vytvořte 2–3 stejně silné válečky o délce plechu (podle toho, jak chcete mít sušenky po nakrájení velké). Dejte je na plech (potřete vodou, chcete-li je lesklé) a pečte 25–30 minut, až těsto zpevní, ale stále ještě je bledé. Vyndejte z trouby a tu ztlumte na 130 °C.

Válečky po upečení, hned jak je lze uchopit rukou, šikmo rozkrájejte ostrým nožem s vroubky na plátky silné asi 1,5 cm. Rozložte je naplocho zpátky na plech a pečte (dosušte) zhruba 15 minut. Zcela vychladlé sušenky uložte do těsnící krabičky. Podávejte s kávou, čajem nebo vínem.

Komentáře

Mohlo by se vám líbit