na neděli po babičce rychlovky

Křenové bramboráky plněné syrečkem

8. 2. 2019

Už jsem se vám párkrát svěřila, že únor rozhodně nepovažuji za vhodný měsíc pro askezi. Temno a bláto se mnohem líp zvládá, když si dáte něco pěkně tučného a výrazného, tak jak to dělávali naši prapředkové. Kdy jindy si tedy dát aromatické křupavé a šťavnaté bramboráky, plněné syrečkem? Ano, teď přišla ta správná chvíle!

Možná vás napadne, že tuto lahůdku uděláte radši až v létě, kdy budete moci mít pořád otevřené okno v kuchyni, protože tepelnou úpravou libá vůně syrečků ještě zesílí… Jenže dnešní syrečky (správně tvarůžky) už nejsou zdaleka tak vonné, jako bývaly za mého dětství, kdy jejich pouhá přítomnost v lednici vyháněla nás dcery do nejvzdálenějších částí bytu.

Díky moderním technologiím se aromatičnost syrečků zčásti vytratila, což je podle mě škoda, ale zase je fakt, že díky tomu nevypuzují moje děti od rodinného krbu…

Výhodou těchto bramboráků je, že nebudete muset stát u plotny hodinu, abyste nakrmili rodinu. Věřte, že díky přítomnosti syrečku jsou tak syté, že budou i velkým jedlíkům stačit dva.

 

Suroviny:

1 kg brambor
6 cm čerstvého křenu
150 g hladké mouky
100 ml mléka
sůl
špetka drceného kmínu
2 vejce
6 stroužků česneku
1 lžíce majoránky
sádlo nebo olej na smažení
8 olomouckých tvarůžků

Postup:

Brambory oškrábejte a nastrouhejte do mísy – polovinu nahrubo (pro nadýchaný objem) a polovinu najemno (pro dobrou soudržnost). Brambory asi pustí na dno mísy trochu vody, tu slijte.

Vmíchejte nastrouhaný křen, mouku, mléko, sůl, kmín, vejce, prolisovaný česnek a majoránku. Na závěr můžete přidat trochu mouky nebo mléka podle toho, jestli vám těsto připadá řídké nebo husté – nemělo by se úplně roztéct po pánvi, ale mělo by se dát dobře rozetřít. Pokud nemáte problém s ochutnáváním syrového těsta, klidně to udělejte, tak nejlépe poznáte, zda je dostatečně slané a výrazné.

Na pánvi rozpalte olej. Do něj sběračkou lijte placičky o něco větší, než je průměr tvarůžku. Na každou placičku položte tvarůžek, mírně ho vmáčkněte do těsta a shora ho přelijte další vrstvou bramborového těsta. Smažte z obou stran dozlatova.

TIP: Tyto plněné bramboráky smažte spíš na mírnějším plameni – protože na stranách, kde se obě vrstvy těsta stýkají kolem syrečku, je vrstva těsta poměrně vysoká, takže potřebuje pár minut, aby se propekla. Pokud si nejste jisti, jestli už máte propečeno, kousek okraje uždíbněte (stejně vás to jistě láká!) a budete mít jasno.

 

Komentáře

Mohlo by se vám líbit