na neděli Recepty

Levandulové kuřecí kousky a šťouchaná dýně s parmazánem

27. 9. 2019

Levandule (stejně jako třeba rozmarýn) má v sobě nějakou starobylou magii, která působí i na zaryté realisty, jako jsem já. Ráda ji tím pádem používám nejen na voňavé čaje a limonády, ale často i do jídla. Levandulové kuře ve mně vyvolává představu Provence, což je trochu legrační, protože jsem tam nikdy nebyla, a tak ji znám jen z literatury. Jednou se tam vypravím a jsem zvědavá, jestli bude vonět nějak takhle…

V receptu používám růžové víno, protože mi s levandulí a kuřetem dobře ladí. Můžete ale experimentovat – s bílým vínem bude výsledek o něco jemnější, s červeným hutnější. Asi ovšem tušíte, že červené víno trochu změní barvu tohoto jídla. Pokud bych měla hlasovat v nějaké anketě, volila bych nakonec stejně růžové… A to i přesto, že jinak nejsem jeho velkou fanynkou. K levanduli zkrátka pasuje.

Jako přílohu vám nabízím dýňovou kaši, jejíž nasládlost perfektně doplní harmonii chutí – ale zároveň jsem si dobře vědoma, že tahle kombinace může být na někoho až moc „po srsti“. Pokud chcete něco neutrálního, volte rýži basmati nebo šťouchané brambory. A z dýně si klidně můžete udělat polévku podle některého z mých receptů. 😀

Suroviny:

1 celé kuře nebo 8 kousků kuřete
po 1 lžíci sušené levandule, rozmarýnu a tymiánu
2 stroužky česneku
50 ml olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř
3 lžíce citronové šťávy
1 lžíce medu
cca 150 ml růžového vína
několik plátků citronu

Postup:

Kuře naporcujte na 8 porcí a kusy masa dejte do mísy. V hmoždíři utlučte květy levandule a ostatní bylinky (pokud máte všechny bylinky čerstvé, použijte jich jednou tolik a velmi jemně je nasekejte). Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V míse umíchejte směs z oleje, soli, pepře, citronové šťávy, medu, česneku, vína a všech připravených bylinek. Vložte maso a promíchejte ho se směsí tak, aby jí byly všechny kousky kuřete obalené. Pak mísu zakryjte potravinovou fólií a nechte přes noc marinovat.

Druhý den si rozpalte troubu na 160 °C. Marinované kuře přendejte do pekáčku pěkně úhledně kůží nahoru, mezi ně rozložte plátky citronu a přelijte ho zbylou marinádou. Pekáček zakryjte (pokud nemáte poklici, použijte alobal) a vložte do trouby. Neotvírejte a pečte 90 minut doměkka. Pak odkryjte poklici, maso pečlivě polijte šťávou a je-li třeba, podlijte ho dalším vínem nebo trochou vody, zvyšte teplotu na 180 °C a pečte ještě asi 20 minut „na barvu“.

 

Šťouchaná dýně s parmazánem

1 kg máslové dýně
1 cibule
1 stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř
4 snítky tymiánu
2 lžíce másla
4 lžíce strouhaného parmazánu

Dýni rozkrojte, zbavte semen, okrájejte slupku (pokud vás tento bod odrazuje, použijte místo máslové a dužinu nakrájejte na kousky. Cibuli a česnek oloupejte, obojí nakrájejte najemno a zpěňte v kastrolu na rozehřátém oleji. Přisypte nakrájenou dýni, orestujte ji, osolte, opepřete, přidejte odrhnuté lístky tymiánu a ještě chvíli opékejte.
Jakmile začne dýně svrchu měknout, je hezky opečená a bylinky se rozvoní, podlijte ji tak půl hrnkem vody, přiklopte a duste doměkka. Tekutinu na závěr vyvařte, zbyla-li nějaká. Měkkou dýni rozšťouchejte s máslem, vmíchejte parmazán a je-li třeba, dochuťte solí a pepřem.

Komentáře

Mohlo by se vám líbit