Recepty sladká tečka

Kořeněný čokoládový koláč s hruškami

18. 10. 2019

Na následující víkend vám chci nabídnout koláč, který je podzimní chutí i barvou. Hořká čokoláda, Orientem vonící koření a sladké hrušky – luxusní kombinace! A další důvod, proč se zítra vydat do volné přírody na ovoce!

I tahle skvělá kombinace se ale dá ještě pozvednout, a to špaldovým těstem se třtinovým cukrem. Tento druh křehkého těsta si zamilovala celá moje rodina. Mlsáme, a přitom máme ještě pocit uspokojení, že jíme zdravě (i když dobře víme, že je to uspokojení falešné, cukr je zkrátka cukr). 😀

Pšenice špalda je sice o něco dražší než běžná pšenice, ale má výraznou oříškovou chuť a pro naše tělo je užitečnější díky vysokému obsahu zdravých látek. Navíc dražší než bílá mouka je snad už úplně všechno, že? Pokud přesto chcete použít běžnou mouku, není to žádný problém, jen uberte dvě lžíce vody.

Suroviny:

300 g hladké špaldové mouky
špetka mořské soli
70 g třtinového cukru
200 g másla
2 žloutky
3 lžíce studené vody
Náplň:
150 g hořké čokolády (50 % kakaa)
2 lžíce másla
cca 80 ml smetany ke šlehání
2 velká vejce
50 g moučkového cukru
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého kardamomu
1 lžička mletého zázvoru
3 lžíce kakaa holandského typu
1 lžíce špaldové hladké mouky
6 pevných zralých hrušek

Postup:

V míse smíchejte mouku, sůl a třtinový cukr, přidejte plátky studeného másla a zapracujte ho nožem. Když máte hrubou strukturu drobenky, přidejte  žloutky, vodu a špičkami prstů rychle spojte v těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte minimálně na půl hodiny do chladničky.

Odpočaté těsto rozválejte na pomoučeném vále na kolo o něco málo větší, než je vaše koláčová forma. Přeneste ho do formy a vytvarujte okraje vysoké cca 3 cm, aby se do nich vešla náplň (nestresujte se, pokud se vám těsto při  přenášení potrhá, dá se snadno záplatovat). Potom dno koláče několikrát propíchejte vidličkou a dejte předpéct do trouby rozehřáté na 180 °C na 10 minut.

Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu s máslem a  smetanou. Vedle v misce si metličkou prošlehejte obě vejce, přidejte cukr, všechno koření, kakao, mouku a vše zašlehejte. Čokoládu rozpuštěnou ve vodní lázni vypněte, vyndejte z lázně a po pár minutách (nesmí být horká) vmíchejte do vaječné směsi.

Hrušky oloupejte, rozčtvrťte, vykrojte jádřince a pokrájejte je na plátky.
Předpečené těsto vyndejte z trouby, vějířovitě na něj rozložte hrušky a na ně pomalu rovnoměrně nalijte čokoládovou směs. Pečte dalších 30 minut. Nechte vychladnout ve formě a až poté krájejte.

 

Komentáře

Mohlo by se vám líbit