rychlovky z ciziny

Špagety s lososem, černými olivami a polníčkem

17. 4. 2020

Tak to vypadá, že to jediné co nám zbylo z plánů na letní cestu do milované Itálie, jsou „záložní“ balíky špaget v komoře. No co naděláme. Něco lahodného z nich uděláme! Ostatně jestli jste na tom stejně jako já, máte právě teď výčitky, že ačkoliv jste omezili většinu svých normálních činností, stejně nestíháte číst. Takže je správné spíchnout něco rychlého a šup do křesla s knihou!

Polníček mám na zahradě už od října, právě před pár dny začal vybíhat do květu, takže je správná chvíle uvolnit místo mladším… 😀 A tak se nám na talíři snadno ocitne další zelená bylinka. Včera jsme nasbírali pampelišky na med a hluchavku na čaj. Kopřivy se suší na plátnech v podkroví. Mám pocit že letošní jaro se nese ve znamení bylin, a dodává mi to pocit klidu.

Na louce u lesa je svět v pořádku a Cinque Terre na nás doufám počká do příštího roku.

 

Suroviny:

400 g špaget
400 g filetů čerstvého lososa bez kostí a kůže
1 lžička provensálského koření
4 lžíce olivového oleje
3 stroužky česneku
4 šalotky
sůl a čerstvě mletý pepř
šťáva z půlky citronu
asi 20 černých oliv bez pecky
100 g opraného polníčku
K podávání:
jemně strouhaná citronová kůra dle chuti
zakysaná smetana dle chuti

Postup:

Do velkého hrnce dejte vařit vodu na špagety, které následně uvařte podle návodu na obalu. Mezitím si stihnete připravit všechno ostatní. Ve filetech z lososa by neměly být kosti, ale pro jistotu je lehce prohmatejte a případné kůstky vytáhněte pinzetou. Maso nakrájejte na větší kostky (asi 4 cm) a v misce promíchejte s kapkou oleje a kořením.

Na pánvi rozpalte olivový olej, zpěňte na něm plátky česneku a šalotku nakrájenou na tenká kolečka. Poté přidejte kousky lososa. Opečte je ze všech stran, obracejte opatrně, a jen když je to nutné. Po několika minutách by losos měl být opečený i uvnitř, a přitom stále šťavnatý. Osolte ho, opepřete, přidejte citronovou šťávu a olivy. Nechte ještě minutku prohřát a pak plamen vypněte. Slijte uvařené špagety a přidejte je do pánve.

Nakonec vmíchejte polníček, ale část si ho nechte na ozdobu. Polníček nevařte, aby si zachoval pěknou barvu a strukturu. Podávejte ozdobené zbylými listy polníčku, a pokud chcete, i s trochou zakysané smetany, ochucené citronovou kůrou a špetkou soli.

Komentáře

Mohlo by se vám líbit